پریدوت Peridot

پریدوت Peridot

نام پریدوت ریشه در زبان یونانی دارد ولی معنی آن مشخص نیست شاید انتخاب نام پریدوت با توجه به سطوح متعدد بلور این کانی أخذ شده باشد.

پریدوت یکی از معدود سنگ‌های جواهری است که فقط دارای یک رنگ می‌باشد که اساساً به رنگ سبز زیتونی شهرت دارد. میزان غلظت رنگ سبز در این کانی بستگی به میزان عنصر آهن در این کانی دارد. اغلب پریدوت‌های گران‌بها دارای رنگ سبز زیتونی تیره می‌باشند. البته پاکی و تمیزی کانی و عاری بودن از هرگونه ناخالصی نیز تأثیر بسزایی در قیمت آن دارد. برای مثال می‌توان به پریدوت‌های برمه اشاره کرد که دارای ناخالصی (Platelet) می‌باشد از انواع کمیاب این کانی می‌توان به پریدوت چشم گربه‌ای و پریدوت ستاره‌ای اشاره کرد.

پریدوت Peridot یا زبرجد دارای شکست دو گانه قوی می‌باشد که خود عامل خوبی برای تشخیص این کانی نسبت به کانی‌های دیگر محسوب می‌شود همچنین در مقابل اسید سولفوریک و اسیدهای معدنی از خود واکنش نشان داده و حل می‌شود و در اثر تجزیه به سیلس ژلاتینی تبدیل می‌شود. در مقابل ضربه و فشار نیز پایدار نمی‌باشد. کانی‌هایی نیز در طبیعت وجود دارند که از لحاظ ظاهری شبیه پریدوت هستند که می‌توان زمرد، مولداویت، تورمالین، کریسوپریل، دمنتوئید گارنت، دیوپسید، پرهنیت، پرازیولیت اشاره کرد. بزرگترین تولیدکنندگان پریدوت کشورهای برمه، پاکستان، چین، برزیل، استرالیا، نروژ، آمریکا، زئیر و آفریقای جنوبی هستند.

اسامی دیگر: توپاز قدیمی، زبرجد، شاه مقصود، زمرد شب ،Bastard Emerald .

رنگ
ترکیب شیمیایی (Ca,K,Na, )(Al,Fe,Li,Mg,Mn)3(Al,Cr, Fe,V)6
(BO3)3(Si,Al,B)6O18(OH,F)4
سختی
۷-۶٫۵
شفافیت
شفاف تا نیمه شفاف
وزن مخصوص
۳٫۴۸-۳٫۲۸
ضریب شکست
۱٫۷۱-۱٫۶۳
سیستم نوری DR
اختلاف ضریب شکست
۰٫۰۳۸-۰٫۰۳۵
دیسپرژن
۰٫۰۲۰
سیستم کریستالی
ارتورومبیک
رنگ سائیدگی White
فرم شکستگی Conchoidal
کیلواژ ناقص
جلاء vitreous

پریدوت Peridot